reliine -
Forside Add meg Om meg Kontakt

Snakke for de som ikke kan snakke for seg selv

Gjeste innlegg av: Camilla V 

Hei alle sammen!
For de som kjenner meg så kommer det nok ikke som et sjokk at mitt innlegg her skal handle om vegetarisme.

 

Jeg har fått mange spørsmål om hvorfor jeg har blitt vegetarianer, og om jeg virkelig tror at det faktum at jeg som enkeltperson blir vegetarianer faktisk har noe å si i det store bildet. Og så klart, en vegetarianer er bare en liten dråpe i havet. Men tenk så stort det havet er! Vegetarisme er en økende trend verden over. I USA for eksempel, så har etterspørselen av kjøtt sunket betraktelig de siste årene, og resten av verden følger tett etter. For det er jo snakk om tilbud og etterspørsel. Hvis mange nok blir vegetarianere, reduserer jo det etterspørselen etter kjøtt. Det igjen får konsekvenser for hvor mye kjøtt som produseres. Og hvis det produseres mindre kjøtt, så fører det til at færre dyr avles opp til å bli mat, som igjen betyr at færre dyr må lide for vårt behag.

 

Visste dere forresten at bare i Norge så dreper vi omtrent 80 million dyr fordi folk vil ha kjøtt på tallerkenen sin? Og at 75 million av disse er søte små kyllinger?

 

Hvorfor er det sånn at det aldri hadde falt oss inn å spise vår egen hund eller katt, men når det gjelder griser og sauer så er det ingen som bryr seg? Mange mener at det er naturens gang at vi spiser dyr, men fakta er at det ikke er nødvendig for menneske å ha kjøtt i kostholdet sitt. Det mange ikke vet er at mennesker faktisk ikke er kjøttetere i det hele tatt, og at vi faktisk kan leve et fint, om ikke bedre liv, med en vegetarisk livsstil.

 

Mange mener at vi gjør dyrene en tjeneste ved å drepe dem, fordi de lider sånn under oppalingen. Men er virkelig et forkortet liv, et verdig liv å leve? Og er måten vi avslutter livet deres på, en verdig måte å dø på? Mattilsynet skriver det at: ?Avliving av dyr og håndtering i forbindelse med avlivningen skal skje på dyrevelferdsmessig forsvarlig måte?. Men er det dyrevelferdsmessig forsvarlig å kun bedøve en sau før du slakter den? Er det dyrevelferdsmessig forsvarlig å la sauen få være vitne til sin egen død?

 

Mange mener også at i Norge så er det utrolig bra dyrevelferd på gårdene som avler opp dyr som skal bli mat, og at så lenge dyrene har det bra når de lever, så går det fint. Noen bønder tar utvilsomt godt vare på dyrene sine, og økologisk landbruk sikrer trolig bedre dyrevelferd enn det tradisjonelle industrielle husdyrholdet. Men det er virkelig ikke nok at bare noen gjør det, om ikke alle gjør det. Det er rett og slett naivt å tro at vi kan tilby dyrene gode nok levevilkår så lenge vi er avhengige av å produsere mest mulig kjøtt til en lavest mulig pris.

 

Spørsmålet er da, er livet innesperret i en bås og i trange binger store deler av året, et liv som er verdt å leve? Svaret er et klart nei. De dyrene som brukes til å produsere kjøtt lever ikke et liv som for dem er verdt å leve. Og den gleden vi mennesker får av å spise kjøtt veier ikke opp for den skaden som påføres dyrene i prosessen med å produsere kjøtt. Det faktum at vi synes kjøtt er godt, og er vandt til å spise det, er ikke et godt nok forsvar på å spise kjøtt.

 

I tillegg så har vegetarisme så mye mer enn et moralt perspektiv. Det finnes så utrolig mange grunner til å bli vegetarianer, eller i vertfall kutte litt ned på kjøtt. Her er noen grunner som også påvirker oss positivt;

 

 • Å ha en vegetarisk livsstil er miljøvennlig. Det gir mindre utslipp. Spesielt rødt kjøtt er det som er mest miljøskadelig.
  - Det hindrer store deler av avskogingen av regnskogen. Mye av dyreforet som blir brukt i avlingen kommer faktisk fra regnskogen.
  - Det frigjør korn som eller ville ha gått til kjøttproduksjon. I dag brukes en tredjedel av verdens kornlager til å fore opp de 60 milliarder dyra i verden som hvert år ales opp til å produsere kjøtt. Dette kunne vi i stedet ha brukt som en ressurs til den økende mangelen på verdens mat- og naturressurser.
  - Blir brukt mindre vann som ellers hadde gått til kjøttproduksjon. 20 000 liter med vann går med til produksjon av én kilo biff
  - Det er sunnere for deg selv. Det er forsket på og bevist at vegetarianere lever gjennomsnittlig lenger enn andre som spiser kjøtt.
  - Du slipper å bekymre deg for å spise bæsj og få i deg sykdommer fra kjøttet. Kjøtt er proppet full av antibiotika og masse annet dritt. Og forskere finner stadig vekk avføringspartikler i kjøttet.
  - Til sist: det forhindrer dyremishandling.

 Picture

Jeg håper at denne lille teksten min har fått dere til å tenke litt på hva som faktisk må til for at dere skal få en kjøttbit på tallerkenen i dag. Og jeg håper også at noen av dere faktisk vurderer å snu om til, om ikke heilt, en litt mer vegetarisk livsstil. Ikke bare for dyrene, men for din egen del også. 

 

Så hva med en nyttårsforsett hvor man kanskje ikke kutter ut alt kjøtt med en gang, men starter med å kutte litt ned på det?
 • hits