Snakke for de som ikke kan snakke for seg selv (reliine)
Forside Add meg Om meg Kontakt

Snakke for de som ikke kan snakke for seg selv

Gjeste innlegg av: Camilla V

Hei alle sammen!
For de som kjenner meg s kommer det nok ikke som et sjokk at mitt innlegg her skal handle om vegetarisme.

Jeg har ftt mange sprsml om hvorfor jeg har blitt vegetarianer, og om jeg virkelig tror at det faktum at jeg som enkeltperson blir vegetarianer faktisk har noe si i det store bildet. Og s klart, en vegetarianer er bare en liten drpe i havet. Men tenk s stort det havet er! Vegetarisme er en kende trend verden over. I USA for eksempel, s har ettersprselen av kjtt sunket betraktelig de siste rene, og resten av verden flger tett etter. For det er jo snakk om tilbud og ettersprsel. Hvis mange nok blir vegetarianere, reduserer jo det ettersprselen etter kjtt. Det igjen fr konsekvenser for hvor mye kjtt som produseres. Og hvis det produseres mindre kjtt, s frer det til at frre dyr avles opp til bli mat, som igjen betyr at frre dyr m lide for vrt behag.

Visste dere forresten at bare i Norge s dreper vi omtrent 80 million dyr fordi folk vil ha kjtt p tallerkenen sin? Og at 75 million av disse er ste sm kyllinger?

Hvorfor er det snn at det aldri hadde falt oss inn spise vr egen hund eller katt, men nr det gjelder griser og sauer s er det ingen som bryr seg? Mange mener at det er naturens gang at vi spiser dyr, men fakta er at det ikke er ndvendig for menneske ha kjtt i kostholdet sitt. Det mange ikke vet er at mennesker faktisk ikke er kjttetere i det hele tatt, og at vi faktisk kan leve et fint, om ikke bedre liv, med en vegetarisk livsstil.

Mange mener at vi gjr dyrene en tjeneste ved drepe dem, fordi de lider snn under oppalingen. Men er virkelig et forkortet liv, et verdig liv leve? Og er mten vi avslutter livet deres p, en verdig mte d p? Mattilsynet skriver det at: ?Avliving av dyr og hndtering i forbindelse med avlivningen skal skje p dyrevelferdsmessig forsvarlig mte?. Men er det dyrevelferdsmessig forsvarlig kun bedve en sau fr du slakter den? Er det dyrevelferdsmessig forsvarlig la sauen f vre vitne til sin egen dd?

Mange mener ogs at i Norge s er det utrolig bra dyrevelferd p grdene som avler opp dyr som skal bli mat, og at s lenge dyrene har det bra nr de lever, s gr det fint. Noen bnder tar utvilsomt godt vare p dyrene sine, og kologisk landbruk sikrer trolig bedre dyrevelferd enn det tradisjonelle industrielle husdyrholdet. Men det er virkelig ikke nok at bare noen gjr det, om ikke alle gjr det. Det er rett og slett naivt tro at vi kan tilby dyrene gode nok levevilkr s lenge vi er avhengige av produsere mest mulig kjtt til en lavest mulig pris.

Sprsmlet er da, er livet innesperret i en bs og i trange binger store deler av ret, et liv som er verdt leve? Svaret er et klart nei. De dyrene som brukes til produsere kjtt lever ikke et liv som for dem er verdt leve. Og den gleden vi mennesker fr av spise kjtt veier ikke opp for den skaden som pfres dyrene i prosessen med produsere kjtt. Det faktum at vi synes kjtt er godt, og er vandt til spise det, er ikke et godt nok forsvar p spise kjtt.

I tillegg s har vegetarisme s mye mer enn et moralt perspektiv. Det finnes s utrolig mange grunner til bli vegetarianer, eller i vertfall kutte litt ned p kjtt. Her er noen grunner som ogs pvirker oss positivt;

  • ha en vegetarisk livsstil er miljvennlig. Det gir mindre utslipp. Spesielt rdt kjtt er det som er mest miljskadelig.
    - Det hindrer store deler av avskogingen av regnskogen. Mye av dyreforet som blir brukt i avlingen kommer faktisk fra regnskogen.
    - Det frigjr korn som eller ville ha gtt til kjttproduksjon. I dag brukes en tredjedel av verdens kornlager til fore opp de 60 milliarder dyra i verden som hvert r ales opp til produsere kjtt. Dette kunne vi i stedet ha brukt som en ressurs til den kende mangelen p verdens mat- og naturressurser.
    - Blir brukt mindre vann som ellers hadde gtt til kjttproduksjon. 20 000 liter med vann gr med til produksjon av n kilo biff
    - Det er sunnere for deg selv. Det er forsket p og bevist at vegetarianere lever gjennomsnittlig lenger enn andre som spiser kjtt.
    - Du slipper bekymre deg for spise bsj og f i deg sykdommer fra kjttet. Kjtt er proppet full av antibiotika og masse annet dritt. Og forskere finner stadig vekk avfringspartikler i kjttet.
    - Til sist: det forhindrer dyremishandling.

Picture

Jeg hper at denne lille teksten min har ftt dere til tenke litt p hva som faktisk m til for at dere skal f en kjttbit p tallerkenen i dag. Og jeg hper ogs at noen av dere faktisk vurderer snu om til, om ikke heilt, en litt mer vegetarisk livsstil. Ikke bare for dyrene, men for din egen del ogs.

S hva med en nyttrsforsett hvor man kanskje ikke kutter ut alt kjtt med en gang, men starter med kutte litt ned p det?




  • Skriv en ny kommentar

    hits